Φροντίδα

Σκαντζόχοιροι Αφρικανικοί Πυγμαίοι

African Pygmy Hedgehogs

Hedgehog

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην οποία ο σκαντζόχοιρος σας διατηρείται είναι πολύ σημαντική. Αν ο σκαντζόχοιρος νιώθει πολύ κρύο μπορεί να προσπαθήσει να πέσει σε χειμερία νάρκη, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Μια σαφής ένδειξη ότι σκαντζόχοιρος σας προσπαθεί να πέσει σε χειμερία νάρκη είναι η κρύα κοιλιά του! Αν νομίζετε ότι ο σκαντζόχοιρος σας πέφτει σε χειμερία νάρκη, προσπαθήστε να τον ζεστάνετε αργά, κρατώντας τον κοντά στο σώμα σας. Η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται μεταξύ 18 – 26°C. Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε περιοχές με άμεσο ηλιακό φως ή σε χώρους με μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Υπάρχουν μερικές επιλογές για τη διατήρηση του σκαντζόχοιρου σας ζεστό. Χρησιμοποιούμε μια θερμάστρα χώρου με τον έλεγχο του κλίματος στο δωμάτιό μας, ωστόσο, είναι κατανοητό ότι πολλές φορές οι άνθρωποι κρατούν τα κατοικίδια ζώα τους σε ανοιχτούς χώρους όπου θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η θερμοκρασία με μια θερμάστρα χώρου. Για αυτές τις καταστάσεις, συνιστούμε τη χρήση ενός πομπού θερμότητας. Πομποί θερμότητας είναι οι λάμπες θερμότητας χωρίς φως και μπορούν να αγοραστούν σε σχεδόν οποιοδήποτε κατάστημα κατοικίδιων ζώων.

Υπόστρωμα

Υπάρχουν επίσης διάφορες επιλογές υποστρώματος για σκαντζόχοιρους. Προτιμούμε πέλλετ για κατοικίδια ή ροκανίδια πεύκου ποτέ κέδρου! Διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά και προσέχουμε να μην γράφει CEDAR.Το πεύκο είναι πολύ οικονομικό και δίνει στον σκαντζόχοιρο κάτι για να σκάψει αλλά μερικές φορές μπορεί να κουβαλάει ακάρεα. Fleece υποστρώματα είναι ιδανικά, καθώς μπορούν να πλυθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Ωστόσο, θα πρέπει να καθαρίσετε κλουβί σας πιο συχνά, ειδικά αν ο σκαντζόχοιρος σας δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί τουαλέτα (litterbox) και τα κάνει όπου βρει.

Τουαλέτα (litterbox)

Μια τουαλέτα (litterbox) είναι ένα άλλο θέμα της λίστας μας. Με λίγη δουλειά και πολύ υπομονή, πολλά σκαντζοχοιράκια μπορούν να εκπαιδευτούν στη χρήση της τουαλέτας (litterbox) με συνέπεια. Αν ο σκαντζόχοιρος σας «πηγαίνει & τα κάνει» έξω από αυτή, πάρτε και βάλτε τον απλά επάνω όπου υποτίθεται πρέπει να είναι. Κάποια στιγμή θα πιάσει το νόημα ότι αυτή είναι η περιοχή που πρέπει να τα κάνει.

Κλουβί

Το κλουβάκι τους θα πρέπει να είναι καθαρό και άνετο στο μέγεθος ενός κλουβιού για κατοικίδια κουνέλια. Μέσα στο κλουβί επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένα ήσυχο σκοτεινό μέρος για τον μικρο μας φίλο καθώς λατρεύουν τις σκοτεινές φωλίτσες. Έτσι θα μπορούσαμε να τους βάλουμε είτε κάποια αυτοσχέδια φωλιά (π.χ. κουτί) είτε κάποια έτοιμη φωλιά από ένα Pet Shop. Επίσης κάλο θα ήταν στο νέο του σπίτι να υπάρχει μια ρόδα-τροχός αφού τρελαίνονται να παίζουν και να τρέχουν. Αν νομίζουμε ότι θα μας ενοχλεί με τον θόρυβο η καλύτερη επιλογή είναι να αγοράσουμε μια ειδική αθόρυβη ρόδα (silent spinner wheel)

Διατροφή

Οι σκαντζόχοιροι έχουν ταξινομηθεί ως εντομοφάγα καθώς τρώνε κυρίως έντομα και σκουλήκια στην άγρια φύση. Στην αιχμαλωσία το κύριο μέρος της διατροφής τους θα πρέπει να είναι μια ξηρή γατοτροφή (τα ξηρά τρόφιμα βοηθούν στο να κρατιούνται τα δόντια και τα ούλα υγιή). Υπάρχουν πολλές εταιρείες τροφίμων. Εμείς συνιστούμε  κυρίως την Purina One Cat Food Ενηλίκων – Chicken & Rice Formula. Αυτή είναι μια ξηρή τροφή για γάτες που έχει το κοτόπουλο σαν κύριο συστατικό. Υπάρχουν και άλλες μάρκες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες. Ψάχνετε για ένα πραγματικό κρέας (όχι ένα «γεύμα» ή «υποπροϊόν») ως το κύριο συστατικό ενώ το καλαμπόκι δεν πρέπει να διαλέγεται σαν κύριο συστατικό.

Το πόση ποσότητα να του βάλετε δεν είναι μια απλή απάντηση. Ως γενικός κανόνας, τα μωρά μέχρι περίπου 6 μηνών πρέπει να τρέφονται αρκετά τόσο ώστε να υπάρχει φαγητό στο κύπελλο ανά πάσα στιγμή. Εάν παρατηρήσετε, όμως, ότι το μωρό σας είναι πολύ παχουλό, τότε θα πρέπει να μετρήσετε πόσο τρώει μια μέρα και να προσαρμόσετε αυτό το ποσό ανάλογα με το βάρος του. Ένας παχύσαρκος σκαντζόχοιρος δεν θα ζήσει το ίδιο όσο ένας υγιής. Είναι σημαντικό να έχετε μια ρόδα μέσα στο κλουβί από τη στιγμή που είναι νέοι. Ένας σκαντζόχοιρος που νιώθει πλήξη μπορεί να τρώει μονό και μόνο από βαρεμάρα και από τη στιγμή που είναι υπέρβαροι συνήθως δεν θα θέλουν να τρέξουν στη ρόδα, γι ‘αυτό είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μάθουν να απολαμβάνουν τη ρόδα πριν μάθουν να απολαμβάνουν μόνο το πολύ φαγητό.

Άλλα είδη τροφίμων που μπορείτε να δώσετε με μέτρο (όχι περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα σε μικρές ποσότητες) είναι: τα σκουλήκια (mealworms), τριζόνια (μην ταΐζετε ποτέ έντομα κατεψυγμένα), βραστά αυγά, μαγειρεμένο άπαχο κρέας, παιδικές τροφές, λαχανικά, και πολύ μικρές ποσότητες φρούτων. Τα είδη των λαχανικών που προτιμούν οι περισσότεροι σκαντζόχοιροι είναι: ψιλοκομμένα ή μαγειρεμένα καρότα, ντομάτες κομμένες, κολοκύθι, πιπεριές, αγγούρια, κλπ. Θα πρέπει να πειραματιστείτε με τον σκαντζόχοιρος σας για να δείτε τι του αρέσει καλύτερα. Προσοχή! μην δίνετε ποτέ γάλα στον σκαντζόχοιρο σας καθώς έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να το χωνέψουν. Προσφέρετέ του μόνο ένα νέο τύπο τροφής τη φορά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αρκετών ημερών για να δείτε αν του αρέσει. Αφήστε τη νέα τροφή στο μπολ του τη νύχτα και αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα το πρωί (αν έχετε ένα ξεχωριστό μπολ για αυτό το είδος των τροφίμων θα ήταν χρήσιμο). Αν αυτό δεν την αγγίζει μετά από αρκετές ημέρες, μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν του αρέσει. Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυσική ζάχαρη και μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος του σκαντζόχοιρου πιο γρήγορα, γι’ αυτό καλό θα είναι να προσφέρετε αυτά σαν λιχουδιά μια φορά την εβδομάδα. Μερικά αγαπημένα φρούτα είναι: σταφίδες, μπανάνες κομμένες, τα μήλα, κλπ. Απλά πειραματιστείτε για να δείτε τι του αρέσει καλύτερα και προσπαθήστε να τους τα προσφέρετε όταν έχετε χρόνο για να δεθείτε μαζί του διότι ο πιο γρήγορος δρόμος για να κερδίσετε την καρδιά ενός ζώου είναι μέσα από το στομάχι τους. Έχει αναφερθεί ότι τα σταφύλια μπορεί να είναι τοξικά για τους σκαντζόχοιρους όπως είναι και για τους σκύλους, αποφύγετε λοιπόν για λόγους ασφαλείας τη χρήση τους.

Όταν φέρνετε για πρώτη φορά ένα σκαντζόχοιρο στο σπίτι σας θα πρέπει να τον αφήσετε να εγκατασταθεί στο νέο σπίτι του για τουλάχιστον μία ημέρα πριν αρχίσετε να ασχολείστε μαζί του. Από τη στιγμή που εγκατασταθούν μπορείτε να ασχολείστε μαζί του όσο σας ευχαριστεί. Όντας νυκτόβια ζώα είναι πιο δραστήρια τις βραδινές ώρες, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν σε σχεδόν οποιοδήποτε πρόγραμμα. Όταν χειρίζεστε ένα ντροπαλό ή νυσταγμένο σκαντζόχοιρο μπορεί να χρειαστεί να φοράτε γάντια ή να χρησιμοποιήσετε μια παχιά πετσέτα για να τον πιάσετε. Αλλά από τη στιγμή που είναι ξύπνιος & χαλαρός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να πιάσουν ένα σκαντζόχοιρο που έχει τα αγκάθια του σηκωμένα χωρίς να αγκυλωθούν πολύ, εμείς χρησιμοποιούμε και να ενθαρρύνουμε και άλλους να χρησιμοποιούν γάντια δερμάτινα κηπουρικής, ειδικά όταν ξυπνάνε (εκτός αν είστε αρκετά τυχεροί και έχετε έναν απίστευτα φιλικό σκαντζόχοιρο). Πολλοί εκτροφείς είναι κατά της χρήσης των γαντιών κατά τον χειρισμό του σκαντζόχοιρου. Με τη δικαιολογία πως , «ο σκαντζόχοιρος δεν θα συνηθίσει τη μυρωδιά σου» ή «θα πρέπει να περιμένετε για να ξυπνήσει από μόνος του» ή «θα μάθουν να δαγκώνουν τα γάντια». Ωστόσο, έχουμε παρατηρήσει ότι όταν ένα σκαντζόχοιρο τον αφήνετε να «ξυπνάει από μόνο του» με την πάροδο του χρόνου επειδή ακριβώς έχουν μάθει να ξυπνούν από μόνοι τους, θέλουν να κοιμούνται περισσότερο και μαθαίνουν ότι με τη γκρινιάρικη συμπεριφορά τους δεν σας αφήνουν να τα πιάσετε. Έχουμε επίσης παρατηρήσει, χρησιμοποιώντας γάντια για να τους πιάσετε, οι περισσότεροι σκαντζόχοιροι συνηθίζουν στην ιδέα και  γίνονται «φιλικοί» με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι δεν θα νιώθουν τη νευρικότητα σας όταν τα πιάνετε με γυμνά χέρια επίσης μαθαίνουν τον ήχος της φωνή σας και έτσι όταν τα σηκώνετε από το κλουβάκι τους θα σταματήσουν να νιώθουν φόβο.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Σε γενικές γραμμές, οι σκαντζόχοιροι δεν έχουν υψηλό κόστος συντήρησης και δεν απαιτούν μεγάλη κτηνιατρική φροντίδα. Καλό θα ήταν μια ετήσια εξέταση. Είναι σημαντικό να έχουμε έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται σε εξωτικά κατοικίδια και έχει εμπειρία σε σκαντζόχοιρους. Μερικά σημάδια ότι το σκαντζοχοιράκι χρειάζεται να επισκεφτεί έναν κτηνίατρο, είναι οι εξής:

Δεν Τρώει/Πίνει– Αν το σκαντζοχοιράκι σας ξαφνικά σταματήσει να τρώει ή να πίνει, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είναι άρρωστο. Εάν δεν έχετε αλλάξει την τροφή του και το νερό του προέρχεται από την ίδια πηγή, αυτό είναι αιτία για άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Δυσκολία στην κίνηση – Αν το σκαντζοχοιράκι σας δυσκολεύεται να περπατήσει, είναι συχνά μια ένδειξη ότι είναι πάρα πολύ κρύο. Δοκιμάστε να ζεστάνετε τον σκαντζόχοιρος σας αργά κρατώντας τον στην αγκαλιά σας. Αν εξακολουθεί να μην περπατάει φυσιολογικά μέσα σε 2-3 ώρες, τότε θα πρέπει να τον δει ένας κτηνίατρος.

Αυτά είναι μόνο μερικά θέματα που μπορούν να πάνε στραβά με οποιοδήποτε κατοικίδιο ζώο. Εάν δίνετε προσοχή στο σκαντζοχοιράκι σας, σίγουρα θα ξέρετε πότε κάτι δεν πάει καλά και πότε να αναλάβετε δράση.

One thought on “Φροντίδα

Αφήστε μια απάντηση