Γενικά

Σκαντζόχοιρος Αφρικανικός Πυγμαίος

African Pygmy Hedgehog

Το πιο κοινό είδος των εξημερωμένων σκαντζόχοιρων είναι ο Αφρικανικός πυγμαίος Cutest_3c635f_706422σκαντζόχοιρος, ένα υβρίδιο του λευκού ή τεσσάρων-δακτύλων σκαντζόχοιρου (Atelerix albiventris) και του αλγερινού σκαντζόχοιρου (A. algirus). Είναι μικρότερο από τον ευρωπαϊκό σκαντζόχοιρο, και γι’αυτό αποκαλείται Αφρικανικός πυγμαίος. Άλλα είδη που γίνονται κατοικίδια είναι ο αιγυπτιακός μακρώτις σκαντζόχοιρος (Hemiechinus auritus auritus) και ο ινδικός μακρώτις σκαντζόχοιρος (Hemiechinus collaris).

Η εξημέρωση των σκαντζόχοιρων έγινε δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του 80′. Διατηρούν ακόμα πολλά χαρακτηριστικά από την άγρια φύση τους, συμπεριλαμβανομένου την κίνηση του εκφοβισμού ως προς τα αρπακτικά – ειδικά τους ανθρώπους- αγοράζοντας όμως ένα σκαντζοχοιράκι από έναν υπεύθυνο εκτροφέα και με τον κατάλληλο χειρισμό θα καταφέρετε να εξασφαλίσετε μια πολύ φιλική σχέση. Από τότε που ξεκίνησε η εξημέρωση των σκαντζόχοιρων έχουν δημιουργηθεί αρκετά νέοι χρωματισμοί, συμπεριλαμβανομένων των αλμπίνο και «pinto» σκαντζόχοιρων.

Τα εξημερωμένα είδη προτιμούν το θερμό κλίμα (πάνω από 22 °C) και φυσικά δεν πρέπει πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Η περίπτωση να πέσει σε χειμέρια νάρκη ο σκαντζόχοιρος λόγω χαμηλής θερμοκρασίας του σώματός του, μπορεί να αποβεί μοιραία, είναι εύκολο όμως να επανέρθει στη φυσιολογική θερμοκρασία το σώμα του αν το αντιληφθούμε έγκαιρα. Στην άγρια ​​φύση τρέφονται κυρίως με έντομα, αλλά οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκαντζόχοιρων προτιμούν γενικά μια διατροφή που αποτελείται κατά κύριο λόγο από υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γατο-τροφή, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μικρές απολαύσεις όπως σκουληκάκια (mealworms), φρούτα ή λαχανικά. Ο μέσος κατοικίδιος σκαντζόχοιρος ζει περίπου 4 χρόνια αλλά μπορεί να φτάσει και τα 7.